Terug
Gepubliceerd op 25/02/2021

2021_VVB_00001 - Voorstel tot beslissing van raadsleden Benjamin Swalens, Eva Demesmaeker: Herdenkingsbos

Gemeenteraad
di 26/01/2021 - 20:00 Virtueel
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Bertrand Demiddeleer, Marc Snoeck, Peggy Massien, Dieuwertje Poté, Christophe Merckx, Johan Servé, Pieter Busselot, Anne Mattot, Hedwig Van Rossem, Marc Picalausa, Mark Demesmaeker, Wim Demuylder, Marc Sluys, Nelly Lanis, Dirk Van Heymbeeck, Brigitte Moyson, Rogier Lindemans, Richard Severijns, Sven Pletincx, Amber Magnus, André Gorgon, Anke Matthys, Arno Pirolo, Benjamin Swalens, Bram Vandenbroecke, Eva Demesmaeker, Jeroen Hofmans, Louis Van Dionant, Marijke Ceunen, Pascal Saenen, Yves Demanet, Valerie Hamelryck, Eunice Yahuma, Jan De Winne

Secretaris

Jan De Winne

Voorzitter

Bertrand Demiddeleer
2021_VVB_00001 - Voorstel tot beslissing van raadsleden Benjamin Swalens, Eva Demesmaeker: Herdenkingsbos 2021_VVB_00001 - Voorstel tot beslissing van raadsleden Benjamin Swalens, Eva Demesmaeker: Herdenkingsbos

Motivering

Indiener(s)

Benjamin Swalens, Eva Demesmaeker

Gericht aan

Bertrand Demiddeleer

Tijdstip van indienen

do 21/01/2021 - 20:21

Toelichting

Op 11 januari werd de kaap van 20.000 coronadoden in België bereikt. Ook heel wat Hallenaren lieten het leven tijdens de corona-epidemie. Nabestaanden kregen vaak de kans niet om afscheid te nemen zoals ze dat in normale omstandigheden zouden doen.

Tijdens de eerste lockdown was het soms niet mogelijk om zelfs bij leven een laatste ontmoeting te hebben met de betreurde.

Nadien volgden strenge maatregelen in verband met de uitvaartplechtigheden waardoor deze in beperkte kring plaatsvonden en het afscheid niet was wat het verdiende te zijn, hoogstens het best mogelijke in moeilijke omstandigheden.

Naast de coronadoden in de statistieken is er ook een groep mensen die de impact van corona op de maatschappij zeer slecht verteerde en tot wanhoop gedreven werd.

Dit voorstel wil een bos tot stand brengen ter nagedachtenis van de slachtoffers van het coronavirus. Een bos waaraan iedereen kan bijdragen: iedereen wordt immers uitgenodigd samen een boom te planten voor een overleden familielid, buur, collega, vriend of vriendin.

Als gemeenschap planten we samen een bos en creëren we zo, tijdens een moment van rouw, een plek om onze dierbaren waarvan we door corona moeilijk afscheid konden nemen, voor immer te koesteren.


Voorstel tot beslissing

1. De gemeenteraad geeft aan het college de opdracht om samen met de natuurverenigingen een geschikte plek te zoeken om een bos ter nagedachtenis van iedereen die het leven liet tijdens de corona-epidemie te realiseren.

2. Dit bos zal, tijdens een moment van rouw en herdenking, worden aangeplant samen met de Halse gemeenschap.