Terug
Gepubliceerd op 25/02/2021

2021_MV_00001 - Mondelinge vraag van raadslid Benjamin Swalens: toestand waterleiding Halle

Gemeenteraad
di 26/01/2021 - 20:00 Virtueel
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Bertrand Demiddeleer, Marc Snoeck, Peggy Massien, Dieuwertje Poté, Christophe Merckx, Johan Servé, Pieter Busselot, Anne Mattot, Hedwig Van Rossem, Marc Picalausa, Mark Demesmaeker, Wim Demuylder, Marc Sluys, Nelly Lanis, Dirk Van Heymbeeck, Brigitte Moyson, Rogier Lindemans, Richard Severijns, Sven Pletincx, Amber Magnus, André Gorgon, Anke Matthys, Arno Pirolo, Benjamin Swalens, Bram Vandenbroecke, Eva Demesmaeker, Jeroen Hofmans, Louis Van Dionant, Marijke Ceunen, Pascal Saenen, Yves Demanet, Valerie Hamelryck, Eunice Yahuma, Jan De Winne

Secretaris

Jan De Winne

Voorzitter

Bertrand Demiddeleer
2021_MV_00001 - Mondelinge vraag van raadslid Benjamin Swalens: toestand waterleiding Halle 2021_MV_00001 - Mondelinge vraag van raadslid Benjamin Swalens: toestand waterleiding Halle

Motivering

Indiener(s)

Benjamin Swalens

Gericht aan

Bertrand Demiddeleer

Tijdstip van indienen

ma 18/01/2021 - 14:35

Toelichting

De buurt van het Heuvelpark (oa Heuvelpark, Reynaertweg, Vandenschriekstraat...) wordt met zekere regelmaat geteisterd door lekken in de waterleiding. Hierdoor ervaren de bewoners hetzij tijdelijk minder druk op het water of in het slechtste geval een periode zonder water uit de kraan.

Uiteraard wordt steeds een herstelling voorzien maar men kan zich toch de vraag stellen over de staat van de leidingen als er om de zo veel tijd een lek blijkt te zijn. Volgens de info die ik verkreeg is het Halse waterleidingennetwerk verouderd. Zo zou de hoofdleiding een honderd jaar oude gietijzeren buis zijn met diameter 75cm.

Water is Vlaanderen misschien geen schaars goed, hoewel de zomers stilaan anders doen vermoeden, het is en blijft een kostbaar goed.

 

Wie is eigenaar van de waterleidingen, de stad Halle of de Watergroep?

Waarschijnlijk verschilt de ouderdom van leidingen van plaats tot plaats. Klopt het dat de hoofdleiding quasi 100 jaar oud is? 

Van welke leidingen is geweten dat ze aan vervanging toe zijn?

Hoe oud zijn de leidingen rond de wijk Heuvelpark? Uit welk materiaal bestaan deze? Waarom zijn er in deze buurt zo vaak problemen?

Welke investeringen worden voorzien om het Halse waterleidingennetwerk te moderniseren en binnen welke periode zouden deze werken moeten plaatsvinden?